luchtvervuiling boeren?

Luchtvervuiling is niet alleen een probleem van de boeren

Luchtvervuiling is een veelbesproken onderwerp. Maar het gaat zeker niet alleen om de lucht buiten. Ook binnenshuis is het van belang om een gezonde lucht in te ademen. Met name in nieuwere huizen is de luchtkwaliteit een probleem wat veel voorkomt.

Een luxe probleem?

Nieuwbouw huizen zijn zo gebouwd dat ze zo energiezuinig mogelijk zijn om energie te besparen. Het nadeel is dat ze dus luchtdicht zijn en er niet voldoende manieren zijn om het huis te ventileren. Maar natuurlijk kan dit ook voorkomen bij oudere, bestaande woningen die recentelijk een energiebesparende renovatie hebben gehad.

Ook in de wintermaanden mogen de ramen open

Frisse lucht is in de zomer en wintermaanden belangrijk. Door de ramen dagelijks ongeveer een uur open te zetten, blijven vervuilende stoffen niet in de woning rondcirculeren. Een andere oplossing is een ventilatiesysteem en een goede afzuigkap. Vergeet niet om regelmatig de filters van de afzuigkap en de badkamer ventilator schoon te maken.

Niet te droog en niet te nat

Te droge lucht in huis is niet goed voor de gezondheid, maar een te hoge luchtvochtigheid is ook weer niet de bedoeling. Schimmels en bacteriën krijgen dan vrij spel. Zij zijn een bron van infecties, maar kunnen allergische symptomen veroorzaken of ademhalingsproblemen. Vochtige ruimtes zoals de badkamer kunnen daarom beter niet te lang nat blijven. Zet na het douchen het badkamer raam open of zet de ventilatie aan. En vergeet niet om de gebruikte handdoeken goed uit te hangen zodat ze snel drogen.

Let op de fruitschaal

Deze zag je waarschijnlijk niet aankomen maar probeer een beetje op te letten op het fruit dat je koopt en niet op eet. Of eet het dus gewoon op. Het rottende fruit kan de luchtkwaliteit behoorlijk beïnvloeden. En overgebleven etensresten trekken ook nog eens allerlei beestjes aan, deze zorgen ook weer voor vervuilde lucht.

About The Author

Geef een reactie

EM Social

EM Social Subtitle