zilveren haren

Zilveren haren

Net als rimpels horen grijze haren bij het ouder worden. Iedereen reageert anders op de eerste grijze haren. En laten we voorop stellen dat er absoluut niets mis is met ouder worden. Grijze haren zijn prachtig, sterker nog momenteel ‘verft’ half Nederland hun haren grijs. Maar waar komen ze toch vandaan? En, stel dat je je eigen kleur graag behoudt, is het mogelijk om het proces van grijs worden tegen te gaan?

Wanneer worden vrouwen grijs?

De meeste vrouwen komen de eerste grijze haren rond hun dertigste jaar tegen. En tegen het vijftigste jaar is meestal 50% van het haar grijs geworden. Grijs worden is een erfelijke eigenschap. Dat betekent dat als jouw ouders vroeg grijs zijn geworden de kans groot is dat het voor jou ook zo verloopt. Het lijkt zo te zijn dat mensen met een lichtere huidskleur eerder grijs worden. Er zijn ook nog een aantal gezondheidsaandoeningen die voor vroegtijdige vergrijzing kunnen zorgen, zoals diabetes, bloedarmoede of schildklierproblemen.

Waarom wordt het haar grijs?

Normale haren bevatten pigment en het is dit pigment wat voor de kleur van je haar zorgt. Als je het pigment verliest, wordt het haar grijs. Het haar wordt pas wit, als er geen pigmentcellen meer worden aangemaakt. Net zoals dat er middelen zijn die andere tekenen van ouder worden tegen moeten gaan zijn er vast mensen die claimen het wondermiddel uitgevonden te hebben. Wetenschappelijk gezien is het echter nog niet aangetoond dat er middelen zijn om grijs worden uit te stellen of om het terug te draaien.

Heeft het nut om je levensstijl aan te passen?

Gezond leven en een gezonde levensstijl zijn natuurlijk altijd goed voor je lichaam en geest. Het is niet aangetoond dat een bepaalde levensstijl of een dieet het grijs worden tegen kan gaan. Wat wel bekend is, is dat een gebalanceerd dieet dat rijk is aan eiwitten en koolhydraten goed is voor de haargroei.

About The Author

Geef een reactie

EM Social

EM Social Subtitle