Wat je kan leren van Wim Kan

Wim Kan was een grootheid in het Nederlandse theater. Dit was in een tijd waarin sterrenstatus nog heel anders werd bekeken dan tegenwoordig. Juist daarom is er ook zoveel van te leren. Wanneer je je verdiept in het leven van Kan, dan haal je daar allerlei zaken uit die je tot op de dag van vandaag kan gebruiken in je eigen lifestyle. Dit komt mede ook omdat vooral na zijn overlijden veel bekend is geworden over wat hij allemaal heeft meegemaakt. Dit maakt het juist ook zo aantrekkelijk om er eens dieper op in te gaan.

Vastgehouden in een kamp

Wim Kan was voor de Tweede Wereldoorlog al een belangrijke naam in het Nederlandse theater. Dat hij tijdens een reis door Nederlands-Indië wordt opgepakt en in kamp wordt vastgehouden, was dan ook een flinke breuk in zijn loopbaan. Hoe dit precies in elkaar stak, is lang niet geheel duidelijk geweest. Hoewel hij het wel goed gedocumenteerd had in dagboeken. Die zijn later wel naar buiten gekomen. Dit is te danken aan zijn assistent en vriend. Wim Kan en Frans Ruhl hadden een sterke band en ook na zijn dood bleef hij daardoor dus relevant in het theater.

Sterker terugkomen

Wat je vooral kunt leren van de dagboeken is dat het altijd mogelijk is om sterker terug te komen uit de moeilijkste situaties. Wanneer je eigenlijk op tour zou gaan voor drie maanden en uiteindelijk zes jaar in een kamp wordt vastgehouden, dan is het gemakkelijk om de moed te verliezen. Toch is het zelfs in zo’n uitzichtloze situatie mogelijk om terug te komen. Wanneer je dit spiegelt aan beproevingen in je eigen leven, kan dit je de motivatie geven om door te zetten en toch los te komen van datgene waar je op dat moment mee zit.

Meer dan eigen kracht

Wat je ook kan leren van de loopbaan van Wim Kan is dat het niet altijd alleen maar van je eigen kracht hoeft af te hangen. Vind je de juiste mensen om je heen, dan kan je daar veel waarde van hebben. Zo is het bijvoorbeeld voor Kan zo dat de familie Ruhl daar een grote rol in gespeeld heeft. Eerst door Frans als assistent te hebben in het theater, maar later ook op steeds meer andere vlakken. Door niet alles zelf te hoeven doen, en altijd ruggenspraak te hebben, kan je alle kanten op.

Leren van succesvolle mensen

Het leren van wat succesvolle mensen in hun levens hebben gedaan kan voor iedereen van grote waarde zijn. Het is altijd goed om biografieën te lezen en daar lessen uit te halen. Op die manier kan je zelf ook meer uit het leven halen. Dat maakt het natuurlijk al snel heel interessant. Het is zeker ook goed om eens te bekijken welke mensen jou inspireren. Probeer dan alles hierover te weten te komen en bekijk hoe dit jou verder kan brengen in het leven. Dat kan bijvoorbeeld Wim Kan zijn, maar ook een heel ander interessant bekend persoon.

About The Author

Geef een reactie

EM Social

EM Social Subtitle