Wat is het verschil tussen reuma en artrose?

Artrose is een gewrichtsaandoening die vooral gekenmerkt wordt door verslechterd kraakbeen in het gewricht, wat gepaard gaat met een milde ontsteking en pijn. In de volksmond wordt artrose ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Toch moeten we de ontsteking niet onderschatten: deze zorgt ervoor dat het kraakbeen verder verslechtert, wat leidt tot nieuwe ontstekingsreacties en meer pijn. Artrose is een degeneratieve aandoening. In dit artikel bespreken wij overigens hoe je artrose kan voorkomen.

Wat is reuma?

Reuma, ook wel reuma of ontstekingsreuma genoemd, is vooral een ontsteking van het gewrichtsslijmvlies (synovium), waarbij één of meerdere gewrichten gezwollen en pijnlijk worden. Deze ontsteking heeft meestal een auto-immuunreactie als oorzaak.

Het verschil tussen artrose en reuma is dus dat bij reuma er sprake is van een ontsteking en bij artrose is er sprake van een gewrichtsaandoening door een verslechterd kraakbeen in het gewricht.

Wat voor soorten artrose zijn er bekend?

Artrose in de handen, vingers, nek, schouder, elleboog, heup, knie, voet, teen, bovenrug en onderrug zijn de meest voorkomende vormen van artrose. Sommigen hebben een combinatie hiervan , dus zowel artrose in de handen, schouder en knie. Raadpleeg je arts altijd als je last begint te krijgen aan je gewrichten.

Hoe kan je artrose eventueel voorkomen?

Het eventueel voorkomen van artrose oftewel enigszins preventeren kan op verschillende manieren die goed gecombineerd moeten worden. 

Overgewicht is de grootste boosdoener van artrose. Want bij een te zwaar gewicht, worden de gewrichten volledig belast. Dit kan op lange termijn een negatief effect hebben voor de gewrichten. Als je een BMI boven de 25 hebt, dan adviseren de artsen om een strikt dieet te volgen om tot het gewenst gewicht te komen.

De tweede manier om enigszins artrose te kunnen voorkomen is, het voldoende en consistent bewegen. De artsen adviseren om minimaal 1 uur per dag te wandelen, dat is overigens het minimum. Als je wat langer in beweging wil blijven is dat prima, maar houd wel rekening mee dat je je gewrichten niet belast.

De derde en laatste manier van dit artikel is, het innemen van voedingssupplementen zoals groenlipmossel en curcumine. Deze twee- en ook andere- voedingssupplementen zijn bewezen hulpmiddelen tegen artrose.

Kortom, er is een verschil tussen reuma en artrose. Met het blote oog kan je dit echter niet constateren en voordat je bepaalde conclusies gaat trekken over je lichaam, adviseren we om je arts te raadplegen en zijn advies te volgen.

About The Author

Geef een reactie

EM Social

EM Social Subtitle